Digitaliseringen får hver dag større og større betydning for vores dagligdag – det er nærmest blevet en selvforstærkende kliché at sige dette, men ikke desto mindre holder det vand. Dog synes jeg der er besynderligt at selvom, at alle er klar over dette, så har vi endnu ikke en klar uddannelse i Danmark der ensidigt fokuserer på at uddannede digitaliseringsspecialister. Det bør der gøres noget ved og ikke mindst gøres noget ud af at brande, for digitaliseringen kommer til at slå igennem i mange brancher – og her er det langt fra alle brancher, hvor det kræver den helt store indsigt i de tekniske aspekter for at man kan blive ekspert. 

Heller ingen fokus på digital markedsføring

Et eksempel på denne manglende fokus ses inden for blandt andet digital marketing, der er en branche der er opstået for små 15 år siden, og været i kæmpe vækst lige siden. Jeg kender selv en del af mine venner, der arbejder inden for denne branche og her er det i hver fald ikke nødvendigt, at man har en kandidatgrad i IT for at kunne blive rigtig dygtig og dermed online marketing specialist. Det er fantastisk! Men netop derfor skal der gøres meget mere for at både oprette uddannelser med fokus på digitalisering og derudover, skal der oprettes digitale valgfag, eller sættes langt mere fokus på digitaliserings effekt inden for en lang række brancher. I dag er det meget forskelligt, hvor stor denne effekt er, men man kan se, at man er kommet langt inden for marketing, arkitektur osv, men der er stadig mange brancher, hvor dette ikke er tilfældet.

Hvad skal vi bruge digitaliserings styrelsen til?

Pudsigt nok har vi idag en digitaliseringstyrelse – det vil sige en offentlig styrelse, der har til opgaver at udbrede flere digitale løsninger i Danmark. Det er på papiret fremragende, men jeg kan ikke se, hvad vi i virkeligheden skal bruge den til. Vi har private virksomheder, der er bedre til at udvikle teknologi – og med et frit marked får man størst mulig konkurrence og dermed innovation. Når jeg ser på digitaliseringstyrelsen, ligner det mest af alt ikke unge, energiske IT-folk, der sidder der, men mere ældre veluddannede mænd, som er sat i verden for at administrere processer. Jeg ville ønske at man kunne klare sig uden det offentliges indblanding. Jeg har altid sagt det bedste den danske stat har gjort, var at opfinde dankortet, da det har øget væksten betragteligt herhjemme, men så har vi NEM-ID som trækker den anden vej, sammen med feriepengesystemet, som på den ene side kan virke smart, men så igen helt overflødigt. En sådan funktion kan varetages af en bank og en virksomhed i fællesskab. Vi har sjælendt brug for statens indblanding i disse ting.

Danmark har brug for digitaliseringseksperter ikke en digitaliseringstyrelse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *