I går offentliggjorde Digitaliserings styrelsen, at vi fremover ikke skal bruge vores velkendte NEM-ID, men istedet skifter denne tjeneste navn til MIT-ID, og med et skulle vi alle sammen pludselig opleve en lang række nye og forbedrede tjenester. Personligt er jeg lidt skeptisk, og har været det igennem længere tid. Dette skyldes flere ting, både teknologiske og ikke mindst retslige grunde. Derfor kommer der her et par ting som jeg synes bliver overset i debatten om NEM-ID og digitalisering. 

1: VI bør skabe en mere sikker online tjeneste

Det første der bekymrer mig vedrørende NemID er, at der har været og stadig er mange sager der relaterer sig til dårlig sikkerhed. Nem-ID er nemlig ikke en særlig sikker tjeneste selvom, at man både bruger kodeord og unikke talkoder. Disse er relativt nemme at omgå for at erfaren hacker og derfor bør man fokusere på at skabe en langt mere sikker tjeneste, end den man har idag. I går blev der sagt at vi i fremtiden ikke skal bruge diverse nøglekort, men som det også blev sagt samme dag af internenettets britiske fader, så er vi i idag kommet dertil hvor kodeord er mere eller mindre overflødige, fordi der findes så mange andre veje igennem diverse firewalls. Derfor håber jeg virkelig at man fra Digitaliserings styrelsens side vil tage skeen i den anden hånd og fokusere på at skabe en langt mere sikker tjeneste end det er tilfældet i dag.

2: Staten skal være på borgernes side i tilfælde af misbrug

En anden ting, som dog ikke vedrører de tekniske parameter, men snarere de juridiske og dermed de filosofiske, er at staten i langt højere grad bør være på borgeners side når det kommer til at hjælpe folk som har været udsat for både misbrug og svindel. Dette gælder både for NEM-ID, Dankortoplysninger og ikke mindst CPR mumre. I dag er der ikke noget hjælpe at hente, hvis man får sine personlige oplysninger som CPR numre misbrugt til for eksempel at skabe en masse gæld. Men så længe man bliver pålagt af en stat at bruge diverse offentlige tjenester, som staten er ansvarlig for, så bør man også kunne garantere hjælp til borgere som er blevet udsat for svindel. Jeg håber derfor at det nye MIT-ID bliver tilpasset til disse forhold. Ellers kan man ligeså godt kalde det VORES-ID.

3: Vi overlader for meget magt til meget få mennesker

En sidste ting som nager mig er, at selvom at det er nødvendigt at gå den digitale vej, så har det lige nu den konsekvens at vi ender med at meget få mennesker i staten får en utrolig stor magt og indsigt i vores private forhold. Informationer som kan bruges til alverdens ting og sager. Se bare på hvor meget data man lovligt kan få adgang til i markedsførings øjemed. Dette er dog vand ved siden af hvor meget data som en stat får adgang til. Det kan godt være det lyder paranoid men jeg ville have det bedre hvis det ikke kun var de offentlige myndigheder der stod bag alle disse mange tjenester, netop fordi at vi lige nu lægger utrolig meget magt i hænderne på meget få mennesker.

Fra NEM-ID til MIT-ID – Hvorfor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *